Onderzoek

Voor het onderzoek begin ik met een vraaggesprek met de eigenaar en/of de ruiter van het paard. Het is belangrijk om zoveel mogelijk achtergrond informatie te hebben over het paard, zijn (medisch) verleden en het gebruik van het dier. Hoe completer de informatie, hoe beter een diagnose te stellen is.

Daarna volgt het lichamelijk onderzoek, wat bestaat uit kijken en voelen. Zo ga ik op zoek naar lichamelijke klachten die een verklaring kunnen vormen voor de problemen die het paard in het werk ondervindt. Het lichamelijk onderzoek bestaat onder andere uit het bewegingsonderzoek waarbij ik het paard graag even zie bewegen op zowel harde, als zachte ondergrond.

Na het bewegen onderzoek ik het paardenlijf en probeer ik te achterhalen of gespannen spieren, pijn of te weinig beweeglijke gewrichten misschien de oorzaak zijn van de klachten.
Het kan zijn dat de lichamelijke klachten het vermoeden geven dat het zadel (een deel van) de klachten veroorzaakt. Dan doe ik ook graag een zadelcheck, want wellicht kan een aanpassing daaraan veel bijdragen aan het herstel.

Naar aanleiding van wat er uit het lichamelijk onderzoek komt, kan een conclusie gevormd worden en kan het vervolgtraject bepaald worden.