Fysiotherapie voor paarden

Net als mensen, kunnen paarden ook klachten van spieren en/of gewrichten ontwikkelen. Voor mensen is het dan heel normaal om daarmee naar de fysiotherapeut te gaan. Fysiotherapeuten zijn specialisten op het gebied van vaststellen, voorkomen en behandelen van klachten van het bewegingsapparaat.

Ook dieren kunnen terecht bij speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeuten; de dierenfysiotherapeuten. Fysiotherapie voor dieren is vrijwel hetzelfde als fysiotherapie voor mensen en kan veel betekenen in het optimaal functioneren van het bewegingsapparaat.

De paardensport vergt veel van het paardenlijf. Daarom is het van groot belang goed voor dat lijf te zorgen, zodat het het gevraagde werk goed aankan. Om blessures te voorkomen en verhelpen, zou fysiotherapie heel mooi een aanvulling op de zorg voor het paard kunnen zijn.

Daarnaast is er natuurlijk geen beter gevoel, dan een paard onder je zadel wat goed in zijn vel zit!


Curatieve en preventieve zorg

Fysiotherapie kan curatief en preventief worden ingezet. 

Curatieve zorg is het behandelen van al bestaande klachten en lichamelijke problemen of bijvoorbeeld bij herstel na een operatie of blessure.

Preventief kan fysiotherapie worden ingezet om het ontstaan van klachten of lichamelijke ongemakken te voorkomen, bijvoorbeeld in de vorm van een check-up ieder half jaar.
Het belang van preventieve fysiotherapie is bij dieren groter dan bij mensen; dieren kunnen namelijk niet zeggen of ze ergens last van hebben. Uit zelfbescherming gaan paarden bij pijn compenseren en dat kan zorgen voor overbelastingsblessures elders in het lichaam. De fysiotherapeut kan pijn en compensatie vroegtijdig opsporen en verhelpen en zo overbelastingsblessures die door compensatie ontstaan voorkomen.